Assalamualaikum uols
Hari ni mama nak kongsikan resepi yang mama cuba semalam. Ikan dan ayam percik simple lagi marvelous. almaklumla da ada pemanggang ajaib ni, hari-hari cari idea nak masak pakai benda alah tu..
See, bakar ikan xde melekat2 pun kan ? |
Bahan-bahan dia simple jer :
- Ikan kembung atau ayam (buat dua-dua sekaligus pun xpe sbb pkai kuah percik yg sama)
- santan pekat (suka-suka hati nak byk mana pun)
- serai 2 btg (suka2 hati jgk)
- halia
- lengkuas
- belacan sikit
- bawang merah + bwg putih
- gula sikit
- garam suka2 hati nak masin/manis
- tumbuk / mesin semua bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas dan belacan.
- masukkan semua bahan tersebut kedalam periuk yang berisi santan dan masak di atas api perlahan dan kacau.
- Titik, serai dan masukkan dalam periuk tersebut.
- Tambah gula dan garam ikut selera masing-masing. Kacau kuah smpi pekat dan likat.
- Seterusnya boleh la bakar ayam atau ikan (yang telah digaul dengan garam sikit), bila da separuh masak, ambil kuah percik siram keatas ikan tersebut. Siram byk2 lagi sedap.
- Bila dah masak dan nampak agak2 kering boleh la diangkat dan dihidang dengan nasi panas2 meletop makan smpi jilat jari..hihih..
Ulasan