Assalamualaikum w.b.t.
Hari ni da 10 hari kita berada di bulan Ramadhan yang mulia ni.. Sepanjang tempoh ni, cuma sehari je kami sekeluarga berbuka kat luar, sebab lauk2 basah dan sayur semua dah licin, terpaksa keluar untuk beli brg dapur dan keperluan anak2.. 1st time makan kat luar (Pak Li Kopitiam), mama ngan abah order nasi ayam lemon. Tengah-tengah makan tu tiba-tiba je mama sakit perut, terus xde selera nak habiskan dan mama bagi nasi lebih tu kat abah n aina. Makan berbuka kat rumah xpernah plak sakit perut macam tu.. nampak gaya memang wajib la mama masak hari-hari utk berbuka..
Alhamdulillah, syukur sangat-sangat sebab puasa kali ni mama diberikan kekuatan dan kerajinan untuk memasak lauk-pauk untuk berbuka sekali dengan kueh-mueh yang enak-enak belaka.. 4 hari berturut-turut puasa mama buat onde-onde dan butir nangka as dessert.
Then next day plak mama buat puding karemal (puding gula hangus) dan sagu gula melaka.. First time buat sagu terus menjadi, sedap n lazat..semua makanan manis-manis belaka, almaklumla org kelate sejati la katakan..hahahha...
Main menu plak, mama selang seli gulai kuning ikan aya (tongkol), gulai ikan kering, sup ayam, sayur lemak bayam dan nasi ayam.
Menu lain yang dlm perancangan nk masak ialah :
I LoVe cooking ^_^
tambah-tambah dah ada bestfriend baru kat dapur skang ni..... Pemanggang AJAIB !!!
Hari ni da 10 hari kita berada di bulan Ramadhan yang mulia ni.. Sepanjang tempoh ni, cuma sehari je kami sekeluarga berbuka kat luar, sebab lauk2 basah dan sayur semua dah licin, terpaksa keluar untuk beli brg dapur dan keperluan anak2.. 1st time makan kat luar (Pak Li Kopitiam), mama ngan abah order nasi ayam lemon. Tengah-tengah makan tu tiba-tiba je mama sakit perut, terus xde selera nak habiskan dan mama bagi nasi lebih tu kat abah n aina. Makan berbuka kat rumah xpernah plak sakit perut macam tu.. nampak gaya memang wajib la mama masak hari-hari utk berbuka..
Alhamdulillah, syukur sangat-sangat sebab puasa kali ni mama diberikan kekuatan dan kerajinan untuk memasak lauk-pauk untuk berbuka sekali dengan kueh-mueh yang enak-enak belaka.. 4 hari berturut-turut puasa mama buat onde-onde dan butir nangka as dessert.
Then next day plak mama buat puding karemal (puding gula hangus) dan sagu gula melaka.. First time buat sagu terus menjadi, sedap n lazat..semua makanan manis-manis belaka, almaklumla org kelate sejati la katakan..hahahha...
Main menu plak, mama selang seli gulai kuning ikan aya (tongkol), gulai ikan kering, sup ayam, sayur lemak bayam dan nasi ayam.
sagu gula melaka.. sedap sgt!! |
- nasi kerabu + ayam @ daging bakar
- percik ayam @ ikan
- tomyam campur
- gulai ayam (gulai nasi berlauk)
- ikan siakap stim
- masak lemak udang
- daging kicap lada hitam
- last choice if incik 'M' tu dah dtg --> masak ikan sardin... hohoh
I LoVe cooking ^_^
tambah-tambah dah ada bestfriend baru kat dapur skang ni..... Pemanggang AJAIB !!!
Ulasan