Assalamualaikum uols Hari ni mama nak kongsikan resepi yang mama cuba semalam. Ikan dan ayam percik simple lagi marvelous. almaklumla da ada pemanggang ajaib ni, hari-hari cari idea nak masak pakai benda alah tu.. See, bakar ikan xde melekat2 pun kan ? Bahan-bahan dia simple jer : Ikan kembung atau ayam (buat dua-dua sekaligus pun xpe sbb pkai kuah percik yg sama) santan pekat (suka-suka hati nak byk mana pun) serai 2 btg (suka2 hati jgk) halia lengkuas belacan sikit bawang merah + bwg putih gula sikit garam suka2 hati nak masin/manis Cara-caranya untuk buat kuah percik ialah: tumbuk / mesin semua bwg merah, bwg putih, halia, lengkuas dan belacan. masukkan semua bahan tersebut kedalam periuk yang berisi santan dan masak di atas api perlahan dan kacau. Titik, serai dan masukkan dalam periuk tersebut. Tambah gula dan garam ikut selera masing-masing. Kacau kuah smpi pekat dan likat. Seterusnya boleh la bakar ayam atau ikan (yang telah digaul denga...