Assalamualaikum :)
Semalam 3rd time mama buat butir nangka sebagai pencuci mulut untuk berbuka puasa.. dah addicted org kata..hari2 nak makan pun xpuas2.. Ok la mari kita kongsikan resepi untuk buat butir nangka suka-suka hati ni yer..
Bahan-bahannya ialah :
Semalam 3rd time mama buat butir nangka sebagai pencuci mulut untuk berbuka puasa.. dah addicted org kata..hari2 nak makan pun xpuas2.. Ok la mari kita kongsikan resepi untuk buat butir nangka suka-suka hati ni yer..
Bahan-bahannya ialah :
- 1 cawan tepung pulut (anggaran 2 org mkn)
- air yg diletak pewarna hijau (atau air perahan daun pandan)
- santan suka-suka hati nk kuah manis tu byk / sikit
- halba
- daun pandan
- gula & garam
- tepung beras (sikit je dlm 1 sudu untuk pekatkan kuah)
- Untuk sediakan butir nangka tu, campurkan tepung pulut dengan air hijau dalam bekas dan uli sebati (tepung dah xmelekat kat tangan)
- Panaskan air dalam periuk, sementara tunggu air mendidih, boleh la bentukkan tepung yang dah siap di uli tu bulat2 @ panjang2 (suka-suka hati)
- Bila air dah mendidih, masukkan tepeung yang dah dibentuk ke dalam periuk. tunggu sehingga doh tersebut timbul dan terapung dalam air baru boleh diangkat dan dimasukkan ke dalam bekas yang berisi air sejuk (supaya x melekat)
Ulasan