Salam..tadi tgh duk menggogle, mama jumpe blog tentang tips frozen lauk yang sangat menarik..mintak izin tuan rumah untuk paste di sini yer..sumber aslinya disini ~ http://sofieyya.wordpress.com/2010/02/06/409/
Nampak cam senang je and praktikal..insyaallah nak try cuba this weekend..;)
Ikan – siang, cuci bersih ,kalau ikan tak cuci/siang nanti darah dia menodai badan dan mata — akhirnya ikan nampak tak cantik dan simpan dalam bekas yg sesuai, plastik pun boleh, satu bekas untuk sekali masak,supaya nanti tak perlulah nak keluar dan rendam/thaw ikan banyak2 sekali gus padahal nak masak 2 ekor.
Ayam- kalau nak simpan ayam seekor , asingkan dahulu organ bahan dalam macam hati, pedal, masukkan dalam plastik, kerana bahagian2 ini boleh mengeras bila berada dalam perut ayam..kalau di potong, bersihkan dan asingkan bahagian tulang dan isi / dipotong kecil-kecil (persedian bihun goreng ) senang hendak dibawa keluar nanti.
Daging – boleh tahan lama di dalam peti dibungkus dengan plastik kedap longgarkan ikatan atau foil, kemudian potong (besar2 pun takpe) tanpa cuci mengikut keperluan masakan. simpan seperti ikan /ayam tadi.
Telur- kalau yang sudah di pecahkan boleh juga dibekukan dengan masukkan sedikit gula / garam..mengikut quantity telur,simpan di dalam bekas (tupperware).Jangan isi terlalu penuh.
Lain2 bahan yang disimpan dlm peti air make sure bertutup, supaya tak bercampur aduk bau, tak dehidrat dan boleh disusun elok2.
Seterusnya untuk yang bekerja boleh buat macam ini, weeked tu siang semua bahan-bahan basah,ikan daging ayam
begitu juga dengan bahan-bahan memasak seperti bawang di kupas,cili di blander dan sebagainya.
- First asingkan, contohnya nak masak ikan singgang, Asingkan 2 ekor ikan selar dalam plastik,potongkan lengkuas, bawang putih, merah, bendi, kunyit hidup dan letak dalam plastik container kecik dan labelkan kat atas kontainer tu .” IKAN SINGGANG”.
- Ikan /ayam untuk digoreng boleh juga dimarinated ,masuk bahan-bahan resipi,simpan dalam beg plastik atau bekas,masa nk guna defrost sekejap selepas keluarkan dari freezer, rasanya lebih sedap sebab meresap ke isi.
Jadi buat untuk setiap hari satu resepi, selama 1 minggu atau hari bekerja Selain dapat jimatkan masa, peti ais pun nampak kemas. Bila pulang dari bekerja , cuma sediakan bahan-bahan kering masukkan dalam periuk atau kuali. 5 minit sudah siap utk dimakan panas2.
Masak lauk untuk stock seminggu kata lain few dish dalam 7/5 menu selalunya masa hujung minggu…tapi nasi hari-hari kena masak lah ,menu lauk tadi buat untuk sekali hidangan sahaja , masuk dalam satu bekas tupperware, ambil mana-mana lauk yang nak makan , defrost and heat-up, Jangan sesekali defrost kemudian masuk balik dalam peti,sebab sudah tak berapa fresh,tapi kaedah ini memang menjimatkan dan cepat, bagi anda yang bekerja. Jangan risau makanan tak akan basi punya.,walaupun lauk bersantan,cuma kaedah ini kurang sesuai untuk menu sayur.
Apa yang perlu anda buat :-
1.Guna peti sejuk biasa yang ada 2 compartment 1 untuk freezer dan satu lagi untuk biasa .. pastikan makanan itu betul-betul beku, so sebelum pergi kerja keluarkan mana2 yang hendak dimakan malam nanti…taruh dalam freezer nanti tak lah guna masa lama utk defrost kan semula.
2. Resepi /Menu yang boleh dimasak… gulai lemak cili api, kari, kurma, tumis asam pedas, segala jenis sambal, lodeh, tempe, rendang apa2 pun boleh.. nasi beriyani pun boleh… nanti bila reheat nampak dan rasa macam fresh
3.Guna / beli bekas plastik yang boleh digunakan dlm microwave… kalau tak ada microwave.. boleh panaskan dalam periuk biasa/kuali..
1. Masa masak elakkan pakai gelang, cincin, jam, sebab ada kotoran takut ikut masuk dalam masakan kita. Plus kalau kita basuh dengan limau nipis, cincin nanti terhakis.
2. Baca bismililahi allahumma barakkta pada setiap masakan.
3. Susu yg bertin jangan masukkan terus dalam peti ais dgn tinnya. Sebaik2nya salin dgn bekas plastik dan labelkan. Sbb tin ada bahan kimia.
4. Wrap sayur2 dalam plastik yg kecil2.. Jagan lepas balik pasar terus masukkan dengan plastik2 , dikhuatiri ada bakteria.
Masak dengan penuh kasih dan sayang..niat masakan ku umpama masakan di syurga, jangan lupa setiap makanan atau bahan yang di cuci di sertai dengan salawat kepada junjungan s.a.w.
…………………………………………
Sesambil kita masak tu kita tak nak lah buang semua benda dlm tong sampah ..nanti busuk kan?
- Buat mcm ni, bila buka sardin atau apa apa makanan dlm tin ..cuci tin tsbt sebelum masukkan dlm tong sampah.
- Kulit udang, isi perut ikan dll — bubuh dlm plastik kecil simpan dlm freezer. Bila hari lori bandaraya sampai baru masukkan dlm tong sampah.
Cara ni tak buat tong sampah kita busuk dan dihurung lalat, semut.
Nampak cam senang je and praktikal..insyaallah nak try cuba this weekend..;)
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tips sofieyya kali ini kesinambungan dari food storage yang lepas, bagi kawan-kawan yang working wife yang rajin memasak eloklah diamalkan,sediakan bahan-bahan pada weekend…bukan apa time weekday nanti senang skit kita nak masak…..lainlah kalau keluarga anda makan salad sahaja, hehehe..walaupun saya tidak bekerja tapi saya tetap sediakan bahan-bahan terlebih awal,selain memudahkan ,menjimatkan elektrik, dapur nampak lebih bersih teratur kemas, selain itu dapat menjimatkan masa, masa yang ada boleh layan anak-anak..lagi best dapat melayan internet..hehehe. Sebelum itu mari kita semak apa yang kita perlu sediakan dahulu.Sayur herba- halia, kunyit hidup, lengkuas – wrap dengan cling wrap. masukkan di dalam petiais, halia sekiranya dalam kuantiti yang banyak besar , potong bahagian yang hendak di guna untuk 2,3 hari, sebahagian lagi di wrap cling.
Sayur berdaun – Bila balik dari pasar, keluarkan semua sayur-sayaur ini biar sebentar wap panas keluar. Bila dah sejuk bungkus dengan surat khabar. Baru masukkan dlm peti sejuk. Kalau balik pasar terus masuk dlm fridge nanti sayur keluar wap — membuatkan dia cepat kuning.Kemudian- potong siap2, jangan basuh/bilas, simpan dalam container plastik tupperware, plastik ware , letak di dalam peti, InsyaAllah bole tahan sehingga seminggu, kadang2 lebih.Ikan – siang, cuci bersih ,kalau ikan tak cuci/siang nanti darah dia menodai badan dan mata — akhirnya ikan nampak tak cantik dan simpan dalam bekas yg sesuai, plastik pun boleh, satu bekas untuk sekali masak,supaya nanti tak perlulah nak keluar dan rendam/thaw ikan banyak2 sekali gus padahal nak masak 2 ekor.
Ayam- kalau nak simpan ayam seekor , asingkan dahulu organ bahan dalam macam hati, pedal, masukkan dalam plastik, kerana bahagian2 ini boleh mengeras bila berada dalam perut ayam..kalau di potong, bersihkan dan asingkan bahagian tulang dan isi / dipotong kecil-kecil (persedian bihun goreng ) senang hendak dibawa keluar nanti.
Daging – boleh tahan lama di dalam peti dibungkus dengan plastik kedap longgarkan ikatan atau foil, kemudian potong (besar2 pun takpe) tanpa cuci mengikut keperluan masakan. simpan seperti ikan /ayam tadi.
Telur- kalau yang sudah di pecahkan boleh juga dibekukan dengan masukkan sedikit gula / garam..mengikut quantity telur,simpan di dalam bekas (tupperware).Jangan isi terlalu penuh.
Rencah / cili kisar – gunting cili kering 2 cm panjang…..kemudian goncang-goncang dalam penapis biar biji cili jatuh/terasing..kemudian barulah cuci cili tersebut.. masukkan air..tanak atas api… setelah mendidih.angkat dan tapis/toskan,sambil tu buang saki baki biji cili , blenderlah cili tadi..kalau nak sediakan bercampur bawang..kisar bersama bawang… pindahkan ke dalam bekas kecil-kecil seperti di dalam gambar kemudian bekukan boleh tahan berbulan-bulan.. Tetapi kalau selalu nak guna simpan dalam bekas besar ,caranya berlainan skit..cili yang dipotong dan bersihkan di blander dengan minyak masak dan air,kaedah ini boleh menghancurkan biji cili yg tegar juga..kemudian masak diatas api masukan minyak, garam dan sedikit cuka, sehingga pekat dan kering serrta pecah minyak.
Masukkan dalam botol simpan dalam ruangan sejuk.Tahan berbulan-bulan.Walapun tidak di bekukan.Kalau buat kuih seperti karipap/donut- dan ada lebih doh letak di dalam plastic simpan dalam fridge. Frozenkan,bila rasa nak makan tak perlu tergesa2 nak beli kat kedai.
Susu, mayonis, butter, kicap, sos pencicah, home made jam- simpan di dalam freezer, susu pekat manis tu letak area bawah sekali atas container sayur.. susu memang agak keras sikit, not really keras tapi mcm thick, itu normal . kalau letak luar dikuatiri cepat basi.Barang-barang kering milo,tepung,garam,gula -sumer letak dlm bekas.Lain2 bahan yang disimpan dlm peti air make sure bertutup, supaya tak bercampur aduk bau, tak dehidrat dan boleh disusun elok2.
Seterusnya untuk yang bekerja boleh buat macam ini, weeked tu siang semua bahan-bahan basah,ikan daging ayam
begitu juga dengan bahan-bahan memasak seperti bawang di kupas,cili di blander dan sebagainya.
- First asingkan, contohnya nak masak ikan singgang, Asingkan 2 ekor ikan selar dalam plastik,potongkan lengkuas, bawang putih, merah, bendi, kunyit hidup dan letak dalam plastik container kecik dan labelkan kat atas kontainer tu .” IKAN SINGGANG”.
- Ikan /ayam untuk digoreng boleh juga dimarinated ,masuk bahan-bahan resipi,simpan dalam beg plastik atau bekas,masa nk guna defrost sekejap selepas keluarkan dari freezer, rasanya lebih sedap sebab meresap ke isi.
Jadi buat untuk setiap hari satu resepi, selama 1 minggu atau hari bekerja Selain dapat jimatkan masa, peti ais pun nampak kemas. Bila pulang dari bekerja , cuma sediakan bahan-bahan kering masukkan dalam periuk atau kuali. 5 minit sudah siap utk dimakan panas2.
Masak lauk untuk stock seminggu kata lain few dish dalam 7/5 menu selalunya masa hujung minggu…tapi nasi hari-hari kena masak lah ,menu lauk tadi buat untuk sekali hidangan sahaja , masuk dalam satu bekas tupperware, ambil mana-mana lauk yang nak makan , defrost and heat-up, Jangan sesekali defrost kemudian masuk balik dalam peti,sebab sudah tak berapa fresh,tapi kaedah ini memang menjimatkan dan cepat, bagi anda yang bekerja. Jangan risau makanan tak akan basi punya.,walaupun lauk bersantan,cuma kaedah ini kurang sesuai untuk menu sayur.
Apa yang perlu anda buat :-
1.Guna peti sejuk biasa yang ada 2 compartment 1 untuk freezer dan satu lagi untuk biasa .. pastikan makanan itu betul-betul beku, so sebelum pergi kerja keluarkan mana2 yang hendak dimakan malam nanti…taruh dalam freezer nanti tak lah guna masa lama utk defrost kan semula.
2. Resepi /Menu yang boleh dimasak… gulai lemak cili api, kari, kurma, tumis asam pedas, segala jenis sambal, lodeh, tempe, rendang apa2 pun boleh.. nasi beriyani pun boleh… nanti bila reheat nampak dan rasa macam fresh
3.Guna / beli bekas plastik yang boleh digunakan dlm microwave… kalau tak ada microwave.. boleh panaskan dalam periuk biasa/kuali..
Kaedah ini juga sesuai untuk sesiapa yang nak travel lebih kurang seminggu, susah nak dapatkan makana halal..beli stok nasi goreng, mee goreng, tom yam dan sebagainya selama mana berada disana,kemudian masuk dalam ice bag…nanti sampai sana terus masuk freezer… setiap kali makan.. ambil satu dan panaskan…Begitu juga kalau ada lebihan nasi kenduri dan sebagainya.
Tips lagi:1. Masa masak elakkan pakai gelang, cincin, jam, sebab ada kotoran takut ikut masuk dalam masakan kita. Plus kalau kita basuh dengan limau nipis, cincin nanti terhakis.
2. Baca bismililahi allahumma barakkta pada setiap masakan.
3. Susu yg bertin jangan masukkan terus dalam peti ais dgn tinnya. Sebaik2nya salin dgn bekas plastik dan labelkan. Sbb tin ada bahan kimia.
4. Wrap sayur2 dalam plastik yg kecil2.. Jagan lepas balik pasar terus masukkan dengan plastik2 , dikhuatiri ada bakteria.
Masak dengan penuh kasih dan sayang..niat masakan ku umpama masakan di syurga, jangan lupa setiap makanan atau bahan yang di cuci di sertai dengan salawat kepada junjungan s.a.w.
…………………………………………
Sesambil kita masak tu kita tak nak lah buang semua benda dlm tong sampah ..nanti busuk kan?
- Buat mcm ni, bila buka sardin atau apa apa makanan dlm tin ..cuci tin tsbt sebelum masukkan dlm tong sampah.
- Kulit udang, isi perut ikan dll — bubuh dlm plastik kecil simpan dlm freezer. Bila hari lori bandaraya sampai baru masukkan dlm tong sampah.
Cara ni tak buat tong sampah kita busuk dan dihurung lalat, semut.
Ulasan