Langkau ke kandungan utama

Tips frozen lauk

Salam..tadi tgh duk menggogle, mama jumpe blog tentang tips frozen lauk yang sangat menarik..mintak izin tuan rumah untuk paste di sini yer..sumber aslinya disini ~ http://sofieyya.wordpress.com/2010/02/06/409/
Nampak cam senang je and praktikal..insyaallah nak try cuba this weekend..;)

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
Tips sofieyya kali ini kesinambungan dari food storage yang lepas, bagi kawan-kawan yang  working wife yang rajin memasak eloklah diamalkan,sediakan bahan-bahan pada weekend…bukan apa time weekday nanti senang skit kita nak masak…..lainlah kalau keluarga anda makan salad sahaja, hehehe..walaupun saya tidak bekerja tapi saya tetap sediakan bahan-bahan  terlebih awal,selain memudahkan ,menjimatkan elektrik, dapur nampak lebih bersih teratur kemas, selain  itu dapat menjimatkan masa, masa yang ada boleh layan anak-anak..lagi best dapat melayan internet..hehehe. Sebelum itu mari kita semak  apa yang kita perlu sediakan dahulu.
Sayur herba- halia, kunyit hidup, lengkuas – wrap dengan cling wrap. masukkan di dalam petiais, halia sekiranya dalam kuantiti yang banyak besar , potong bahagian yang hendak di guna untuk 2,3 hari, sebahagian lagi di wrap cling.
Sayur berdaun – Bila balik dari pasar, keluarkan semua sayur-sayaur ini biar sebentar wap panas keluar. Bila dah sejuk bungkus dengan surat khabar. Baru masukkan dlm peti sejuk. Kalau balik pasar terus masuk dlm fridge nanti sayur  keluar wap — membuatkan dia cepat kuning.Kemudian- potong siap2, jangan basuh/bilas, simpan dalam container plastik tupperware, plastik ware , letak di dalam peti, InsyaAllah bole tahan sehingga seminggu, kadang2 lebih.
Ikan – siang, cuci bersih ,kalau ikan tak cuci/siang nanti darah dia menodai badan dan mata — akhirnya ikan nampak tak cantik dan simpan dalam bekas yg sesuai, plastik pun boleh, satu bekas untuk sekali masak,supaya nanti tak perlulah nak keluar dan rendam/thaw ikan banyak2 sekali gus padahal nak masak 2 ekor.
Ayam- kalau nak simpan ayam seekor , asingkan dahulu organ bahan dalam macam hati, pedal, masukkan dalam plastik, kerana bahagian2 ini boleh mengeras bila berada dalam perut ayam..kalau di potong, bersihkan dan  asingkan bahagian tulang dan isi / dipotong kecil-kecil (persedian bihun goreng ) senang hendak dibawa keluar nanti.
Daging – boleh tahan lama di dalam peti dibungkus dengan plastik kedap longgarkan ikatan atau foil, kemudian potong (besar2 pun takpe) tanpa cuci mengikut keperluan masakan. simpan seperti ikan /ayam tadi.
Telur- kalau yang sudah di pecahkan boleh juga dibekukan dengan masukkan sedikit  gula / garam..mengikut quantity telur,simpan di dalam bekas (tupperware).Jangan isi terlalu penuh.
Rencah / cili kisar – gunting cili  kering  2 cm panjang…..kemudian  goncang-goncang  dalam penapis biar biji cili jatuh/terasing..kemudian barulah cuci cili tersebut.. masukkan air..tanak atas api… setelah mendidih.angkat dan tapis/toskan,sambil tu buang saki baki biji cili , blenderlah cili tadi..kalau nak sediakan bercampur bawang..kisar bersama bawang… pindahkan ke dalam bekas kecil-kecil seperti di dalam gambar kemudian bekukan boleh tahan berbulan-bulan.. Tetapi kalau selalu nak guna simpan dalam bekas besar ,caranya berlainan skit..cili yang dipotong dan bersihkan  di blander dengan minyak masak dan air,kaedah ini boleh menghancurkan biji cili yg tegar juga..kemudian masak diatas api masukan minyak, garam dan sedikit cuka, sehingga pekat dan kering serrta pecah minyak.
Masukkan dalam botol simpan  dalam ruangan sejuk.Tahan berbulan-bulan.Walapun tidak di bekukan.Kalau buat kuih seperti karipap/donut- dan ada lebih doh letak di dalam plastic  simpan dalam fridge. Frozenkan,bila  rasa nak makan tak perlu tergesa2 nak beli kat kedai.
Susu, mayonis, butter, kicap, sos pencicah, home made jam- simpan di dalam freezer, susu pekat manis tu letak area bawah sekali atas container sayur.. susu memang agak keras sikit, not really keras tapi mcm thick, itu normal . kalau letak luar dikuatiri cepat basi.Barang-barang kering milo,tepung,garam,gula -sumer letak dlm bekas.
Lain2 bahan yang disimpan dlm peti air make sure bertutup, supaya tak bercampur aduk bau, tak dehidrat dan boleh disusun elok2.
Seterusnya untuk yang bekerja boleh buat macam ini, weeked tu siang semua bahan-bahan basah,ikan daging ayam
begitu juga dengan bahan-bahan memasak seperti bawang di kupas,cili di blander dan sebagainya.
- First asingkan, contohnya nak masak ikan singgang, Asingkan 2 ekor ikan selar dalam plastik,potongkan lengkuas, bawang putih, merah, bendi, kunyit hidup dan letak dalam plastik container kecik dan labelkan kat atas kontainer tu .” IKAN SINGGANG”.
- Ikan /ayam untuk digoreng boleh juga dimarinated ,masuk bahan-bahan resipi,simpan dalam beg plastik atau bekas,masa nk guna defrost sekejap selepas keluarkan dari freezer, rasanya lebih sedap sebab meresap ke isi.
Jadi buat untuk setiap hari satu resepi, selama 1 minggu atau hari bekerja Selain dapat jimatkan masa, peti ais pun nampak kemas. Bila pulang dari bekerja , cuma sediakan bahan-bahan kering masukkan dalam periuk atau kuali. 5 minit sudah siap utk dimakan panas2.
Masak lauk untuk stock seminggu kata lain few dish dalam 7/5 menu selalunya masa hujung minggu…tapi nasi hari-hari kena masak lah ,menu lauk tadi buat untuk sekali hidangan sahaja , masuk dalam satu bekas tupperware, ambil mana-mana lauk yang nak makan , defrost and heat-up,  Jangan sesekali defrost kemudian masuk balik dalam peti,sebab sudah tak berapa fresh,tapi kaedah ini memang menjimatkan dan cepat, bagi anda yang bekerja. Jangan risau makanan tak akan basi punya.,walaupun lauk bersantan,cuma kaedah ini kurang sesuai untuk menu sayur.
Apa yang perlu anda buat :-
1.Guna peti sejuk biasa yang ada 2 compartment 1 untuk freezer dan satu lagi untuk biasa .. pastikan makanan itu betul-betul beku, so sebelum pergi kerja keluarkan mana2 yang hendak dimakan malam nanti…taruh dalam freezer  nanti tak lah guna masa lama utk defrost kan semula.
2. Resepi /Menu yang boleh dimasak… gulai lemak cili api, kari, kurma, tumis asam pedas, segala jenis sambal, lodeh, tempe, rendang apa2 pun boleh.. nasi beriyani pun boleh… nanti bila reheat nampak dan rasa macam fresh
3.Guna / beli bekas plastik yang boleh digunakan dlm microwave… kalau tak ada microwave.. boleh panaskan dalam periuk biasa/kuali..
Kaedah ini juga sesuai untuk sesiapa yang nak travel lebih kurang seminggu, susah nak dapatkan makana halal..beli stok nasi goreng, mee goreng, tom yam dan sebagainya selama mana berada disana,kemudian masuk dalam ice bag…nanti sampai sana terus masuk freezer… setiap kali makan.. ambil satu dan panaskan…Begitu juga kalau ada lebihan nasi kenduri dan sebagainya.
Tips lagi:
1. Masa masak elakkan pakai gelang, cincin, jam, sebab ada kotoran takut ikut masuk dalam masakan kita. Plus kalau kita basuh dengan limau nipis, cincin nanti terhakis.
2. Baca bismililahi allahumma barakkta pada setiap masakan.
3. Susu yg bertin jangan masukkan terus dalam peti ais dgn tinnya. Sebaik2nya salin dgn bekas plastik dan labelkan. Sbb tin ada bahan kimia.
4. Wrap sayur2 dalam plastik yg kecil2.. Jagan lepas balik pasar terus masukkan dengan plastik2 , dikhuatiri ada bakteria.
Masak dengan penuh kasih dan sayang..niat masakan ku umpama masakan di syurga, jangan lupa setiap makanan atau bahan yang di cuci di sertai dengan salawat kepada junjungan s.a.w.
…………………………………………
Sesambil kita masak tu kita tak nak lah buang semua benda dlm tong sampah ..nanti busuk kan?
- Buat mcm ni, bila buka sardin atau apa apa makanan dlm tin ..cuci tin tsbt sebelum masukkan dlm tong sampah.
- Kulit udang, isi perut ikan dll — bubuh dlm plastik kecil simpan dlm freezer. Bila hari lori bandaraya sampai baru masukkan dlm tong sampah.
Cara ni tak buat tong sampah kita busuk dan dihurung lalat, semut.

Ulasan

ReyhaEphyra berkata…
bagus ah post ni. nak keno praktik gak ni. letih time balik kijo nak tunggu potong sayur la gapo lg. tapi klu lauk mmg ore praktik doh. buh dlm plastik siap2 tuk skali guno.
Syazwani Mohd Noh berkata…
thank sharing...nak cuba sebab sekarang selalu kelam kabut masak

Catatan popular daripada blog ini

Resepi Nasi Carrot dengan ayam masak merah favorite kami..;)

Salam.... Sekian lama tak share resepi kat blog ni..kali ni mama nak catit sbb tiap kali nak masak mesti korek balik resepi dek kerna inngat-ingat lupe makin menjadi-jadi..huhu.. Semalam rasanya kali ke-3 mama masak nasi carrot ni..1st time dlu rajin masak nasi karrot berlaukkan daging kurma dan ayam masak merah tp smlm buat nasi ngan ayam masak merah dan acar mentah timun jer skit.. hasilnya memberangsangkan..hihi..sodappp!!! kita teruskan dengan bahan-bahan untuk nasi carrot ni yer..mmg nampak macam susah, tapi bila da buat sgt2 la mudah dan simple..sedap pun sedap..hehehe... bahan-bahan untuk masak nasi Carrot ialah : 4 cups beras siam/ basmati - cuci bersih2 dan toskan 1 biji carrot - parut siap2 (ada org yang suka potong dadu pun boleh juga) buttercup - untuk menumis, boleh agak sdiri byk mana nak taruk utk menumis 3 ulas bawang merah - dihiris nipis-nipis 2 ulas bawang putih - diketuk @ dihiris nipis-nipis 1cm halia - diketuk @ dihiris nipis-nipis ikut suka rempah

Resepi : Ayam panggang paprika suka-suka hati

Salam isnin yang ceria uollss.. Hari ni saya nak kongsikan resepi yang telah saya cuba semalam.. Alhamdulillah sangat sedap dan rasanya seakan-akan ayam panggang kenny roges dan Nandos gituw.. heheheh Bahan-bahannya :- Ayam 1/2 ekor ( 2 org makan) 3 ulas bawang putih dan 1cm halia (ditumbuk) 1 sk rempah paprika 1 sk serbuk cili sedikit gula dan garam secukup rasa sedikit olive oli utk direnjis pd ayam Cara-caranya :- Perap ayam dengan semua bahan di atas paling kurang sejam (saya perap 1 mlm untuk lebih urmmm ) Bakar dalam pemanggang ajaib lebih kurang 20-30 minit (hingga masak) Boleh hiaskan dengan karot ngan ubi kentang (panggang bersama dengan ayam tadi ) Sedia untuk dinikmati begitu sahaja atau dimakan bersama nasi ayam... =) Selamat mencuba... =)

Bayi melintang lagi?

Sama macam mama kandungkan aisha dulu, baby dalam perut ni pun suka buat kejutan juga.. Bezanya masa aisha, tiap kali check-up dekat an-nisa memang doc bagitau baby melintang dan songsang, cuma doc relax je bagitau mama tak perlu risau, sebab dah mengandung banyak kali, anak ke-3 dah, ruang dah longgar dan baby mudah berpusing-pusing, sampai masanya dia akan terletak elok kepala kat bawah. So mama pun tak risau smpi la kena tahan masuk bilik operation dan last-last dapat keluar semula sebab kepala baby elok duk kat bawah masa dlm bilik nak operate tu.. Alhamdulillah syukur, semuanya dengan izin Allah, ujian untuk menguji tahap keyakinan kita pada ketentuan yang Maha Kuasa. Jangan pernah putus asa hingga ke saat-saat terakhir, usaha doa dan tawakal, insyaAllah Tuhan akan sentiasa bersama kita. Mengandung kali ni, tiap kali check di Klinik Kesihatan, masa dah 30w ++, misi kata elok je kepala dah kat bawah, doc scan pun jelas nampak kepala dah turun ke bawah. Bila mama pergi hospital

resepi kek pelangi ala-ala kampung

Dek kerana selalu cicirkan resepi kek ni, maka hari ni terpaksa merajinkan diri untuk meng 'copy- paste' resepi tersebut disini untuk rujukan esok-esok hari.. credit to my dearest sis-Harina utk resepi yg superb dan sgt 'owsem' ini... i LOVE it !!! 3 cwn tepung 2 cwn gule 1 butter cup brand lain pun bole 6 biji telur 1 penutup esen vanilla pukul butter dgn gula smp kembang then,masukkan telur (yg dh dipukul) pukul lg smp kembang,masuk esen vanila bile agak2 kembang,msukkan tepung gaul sebati then bakar

Kitchen Cabinet Idaman

Assalamualaikum semua.. Memandangkan rumah baru kami hampir siap dan menunggu untuk terima kunci dari developer tak lama lagi, kami dah mula survey dan menggoogle maklumat pasal kabinet dapur dan grill rumah. Perkara penting yang perlu kami uruskan sebelum dapat merasa dan berpindah ke rumah baru. Pantang ada masa free, tu je la kerja mama kat pejabat ni, google gambar kabinet yang sesuai dan cari kontraktor yang bagus yang direkemen oleh ramai blogger dan juga di page FB. Setakat ni dekat 10 kontraktor juga yang mama jumpa tapi selepas di tapis dan hasil reviewer dari orang ramai, hanya separuh yang kami hubungi dan minta anggaran sebutharga. Antara design-design kabinet dapur yang menambat hati kami contohnya macam dalam gambar-gambar berikut. Oleh sebab tema rumah kami ala-ala Bali, banyak kayu2, so design kabinet moden macam tak sesuai pula walaupun sebelum ni hasrat hati memang teringin sangat nak buat ala-ala English Style kononnye, tema warna putih.. hehe.. Bali atau tema ka