BAhan A: Sambal kelapa dan ikan
Siap dihidang dan dimakan bersama keropok, ikan goreng celup tepung, atau daging/ayam bakar..yummmyyy...!!!
- Kelapa 1 biji - digoreng hingga garing;
- Ikan selayang(sardin) 5-6 ekor (lg banyak lagi sedap ikut citarasa masing2)- direbus dan ambil isi ikan sahaja;
- Lada hitam - 1 sudu besar
- bawang putih 3 ulas
- halia 1 inci
- garam dan gula sesedap rasa.
- Lada hitam, bawang putih dan halia ditumbuk hingga lumat, kemudian masukkan isi ikan rebus dan tumbuk hingga sebati (tumbuk sedikit demi sedikit dan masukkan ke dalam bekas untuk di kacau)
- Kelapa yang telah di goreng ditumbuk ala kadar sahaja( if kelapa tu da memang halus, xperlu la tumbuk lagi) dan di gaul bersama isi ikan dan bahan2 lain yg telah ditumbuk awal2 tadi.
- tambahkan gula dan garam ke dalam bahan tadi mengikut citarasa (biasa sy letak garam dlm 2-3 sudu kecik dan gula kurg sedikit dr garam..bagi rasa masin manis sebati baru kick)..Siap!..
- Budu (saya biasa guna budu cap ketereh yg botol kecik tu pakai sebotol terus)
- Serai 1-2 batang - dititik
- Bawang putih 2-3 ulas
- Halia 1 inci
- Daun limau purut byk2
- nisan (gula melaka) 1/2
- Asam keping /asam jawa sedikit
- Gaul semua bahan2 B diatas api sederhana sehingga sebati. Siap!
- Masak beras mcm biasa, cuma tambahkan pewarna biru (sy pakai pewarna biru tulin jenama star brand) dan beberapa helai daun limau purut(untuk mewangikan nasi tersebut) ke dalam beras yang siap dibasuh dan sedia di masak..Siap..!!
- Kacang panjang (dipotong halus-halus)
- Daun kesom (dimayang halus-halus)
- Taugeh
- Kubis (dipotong dan dimayang halus-halus)
- Serai (dimayang halus-halus)
- Timun batang (dipotong panjang-panjang dan halus-halus)
Siap dihidang dan dimakan bersama keropok, ikan goreng celup tepung, atau daging/ayam bakar..yummmyyy...!!!
Ulasan